Over ons

Green Cross is een internationale non-gouvernementele organisatie die wereldwijd actief is om een veerkrachtige en duurzame toekomst voor de aarde en al haar bewoners te realiseren.

Green Cross International is opgericht door Michail Gorbatsjov, voormalig president van de Sovjet Unie en ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990.

Tijdens een toespraak tot het Wereldforum in Moskou stelde Gorbatsjov voor om een internationaal Groen Kruis op te richten, dat hulp biedt aan staten in ecologische problemen. Al tijdens zijn ambt sprak Gorbatsjov herhaaldelijk over de onderlinge verbondenheid tussen bedreigingen voor de aarde en haar bewoners, gevormd door nucleaire- en chemische bewapening, niet-duurzame ontwikkelingen en door de mens veroorzaakte aftakeling van onze ecosystemen. Volgens hem had de wereld een organisatie nodig die het medische nood responsmodel van het Internationale Rode Kruis zou toepassen op ecologische kwesties, en oplossingen zou bespoedigen voor milieuproblemen die nationale grenzen overstijgen.
Dit is het begin van Green Cross.

IN MEMORIAM

Gorbatsjov_met_Datum

Dinsdag 30 augustus 2022

Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, is overleden.

Gorbatsjov, die 91 jaar werd, stond jarenlang vooraan in de wereldpoli-tiek. Met zijn politiek van ‘Glasnost’ en ‘Perestrojka’ stond hij meer vrij-heden toe dan al zijn voorgangers. Mede hierdoor zag hij uiteindelijk de Sovjet-Unie uiteen vallen en hervonden veel landen praktisch geweldloos hun hernieuwde vrijheid, hetgeen helaas door de meeste voormalige Sovjet-Unie burgers spijtig genoeg heel anders werd beleefd.
Mijn bijzondere en inspirerende ontmoetingen met hem in onder andere Geneve en New-Orleans/USA, zullen mij altijd bijblijven.

De afgelopen jaren kwakkelde Gorbatsjov met zijn gezondheid.
Hij werd meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis, waar hij een aantal operaties onderging. Volgens Russische media is hij “na een lang ziekbed” in een ziekenhuis in Moskou overleden.

Wij zijn Michael Gorbatsjov zeer dankbaar voor zijn grote en onvermoeibare inzet om meer rechtvaardigheid, vrede en eco-bewustzijn in deze wereld te brengen en zullen hem voor altijd herinneren als een baken van hoop.

Mark J. Lambregts
directeur Green Cross Nederland
mede namens het bestuur, het CvA, de RvA, alle collega’s en vrijwilligers

Klik hier voor het antwoord van Michael Gorbatsjov op de vraag ‘Why is Green Cross relevant today?’

Klik hier voor een fragment van zijn laatste interview voor BBC-News.

Hoe wordt Michael Gorbatsjov herinnerd?
Er wordt alom gerouwd om de dood van Michail Gorbatsjov als het verlies van een voorvechter van vrijheid die heeft bijgedragen aan het beëindigen van de Koude Oorlog. Maar de erfenis van de laatste leider van de Sovjet-Unie is in eigen land een geheel andere, waar velen hem zien als de man die verantwoordelijk is voor de ineenstorting ervan, hetgeen veel inwoners in financiële problemen bracht. Zijn overlijden werd in Rusland koel onthaald. Veel mensen daar beschouwen de oorlog in Oekraïne als noodzakelijk om een deel van de macht terug te krijgen die de voormalige USSR verloor toen deze viel.
Presentator: Hasjem Ahelbarra

Oprichting

Green Cross International is opgericht door Michail Gorbatsjov, voormalig president van de Sovjet Unie en ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990.

Lees verder
20-jarig Jubileum Green Cross International

Ter gelegenheid van 20 jaar Green Cross International was er begin september een bijeenkomst in Genève. Tijdens de bijeenkomst vond de zevende “Earth Dialogues” plaats...

Lees verder
Green Cross Nederland

Green Cross Nederland is in het voorjaar van 1994 toegetreden tot Green Cross International, samen met Japan, Rusland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Dit vond plaats in het bijzijn van toenmalig minister-president Ruud Lubbers. Bestuurders van het eerste uur van Stichting Green Cross Nederland waren o.a. rabbijn Awraham Soetendorp en de voormalig ministers Erica Terpstra en Pieter Winsemius.

Lees verder

Green Cross netwerk

kaart

Green Cross International heeft 27 landenorganisaties. Een aantal van onze collega’s vind je hieronder.

Green Cross International

Website

USA

Website

Hongarije

Website

Zwitserland

Website

Ghana

Website

Japan

Website

Polen

Website
Bestuur

Maak kennis met ons bestuur

Meer info
Team

Ken je onze teamleden al?

Meer info
Raad van Advies

Lees meer over onze Raad van Advies

Meer info
info@gcnl.nl

Rosa Luxemburgstraat 10
6663 LB Lent/Nijmegen
Nederland

040 7878787