Project

Studiereis naar de getroffen Fukushima kerncentrales in Japan

In samenwerking met Green Cross Nederland organiseert Green Cross Zwitserland ieder jaar een Studiereis voor zo’n 30 à 40 Europeanen naar de getroffen Fukushima kerncentrales in Japan.

Deelnemers zijn met name journalisten, wetenschappers, politici, CEO’s van bedrijven en mensen die werkzaam zijn voor NGO’s. Zo maakten de afgelopen zeven jaar honderden mensen, waaronder tientallen Nederlanders, kennis met het nucleaire drama in Fukushima.

fukushima

Foto: Kersenbloesembomen (Sakura) in Hanamiyama park en Fukushima stadsgezicht

Aandacht in de media

Velen zorgden voor aandacht in kranten, tijdschriften en op TV. Bekijk hieronder bijvoorbeeld de video over de impact van de ramp met de kerncentrales in Fukushima met een bijzonder verslag van een delegatie van energiebedrijf ‘Pure Energie’  in april 2018.

Alfons Wispels, oprichter Pure Energie, zei over de studiereis: “Je voelde gewoon hoe groot zo’n ramp is. Het is niet alleen een ecologische ramp, niet alleen een financiële ramp,  maar wat er in Fukushima gebeurd is, is een sociale ramp.”

Ook werd in maart 2016 door ‘EenVandaag’ verslag gedaan van een bezoek van prof. dr. Wim Turkenburg (Nederlands Fukushima specialist) aan Fukushima, als deelnemer van een Green Cross Studiereis in oktober 2015. Klik hier voor de uitzending.

Turkenburg noemde de ervaring “buitengewoon indrukwekkend. Ik was met name onder de indruk van de maatschappelijke ontwrichting en sociale ellende.”

Meer weten over dit project?

Neem contact op
"Je voelde gewoon hoe groot zo'n ramp is. Het is niet alleen een ecologische ramp, niet alleen een financiële ramp,  maar wat er in Fukushima gebeurd is, is een sociale ramp."

Kernramp Fukushima in Het Klokhuis

In de Nederlandse delegatie voor de studiereis van april 2018 zat ook een zeskoppig filmteam van ‘Het Klokhuis’. Al het beeldmateriaal en gehouden interviews werden verwerkt tot een bijzondere Klokhuis uitzending (kijk hier) die op 7 maart 2019 op de Nederlandse TV te zien was. 300.000 tot 400.000 Nederlandse jeugdigen en hun ouders namen kennis van de risico’s die de keuze voor het gebruik van kernenergie met zich meebrengt.

Het programma wordt op verzoek van Green Cross Nederland van Engelse ondertiteling voorzien. Alle 26 Green Cross landenafdelingen kunnen het programma vervolgens in eigen land aan onderwijsinstellingen e.d. aanbieden.

Het Klokhuis heeft de opname aan het Europese filminstituut EBU aangeboden. De EBU gaat ervoor zorgen dat zoveel mogelijk publieke omroepen in Europa deze aflevering gaan uitzenden, met als resultaat dat straks vele miljoenen kinderen in Europa kennis hebben kunnen nemen van wat zich in Fukushima in Japan heeft afgespeeld.

Foto: Enorme bergen plastic zakken met hoog radioactief afval in velden aan de kant van de weg bij Fukushima

Ontvang updates in je mailbox

info@gcnl.nl

Rosa Luxemburgstraat 10
6663 LB Lent/Nijmegen
Nederland

040 7878787