Sprekers die bewustwording vergroten

SfA Sprekers

Speakers for Awareness (SfA) is een ideëel sprekersplatform waarmee impact op, en bewustwording over, ecologische, sociale en economische duurzaamheid wordt vergroot.

SfA sprekers staan hun honorarium voor een lezing volledig af aan een of meerdere impactprojecten. Hieronder staan de sprekers die aan dit unieke platform deelnemen. Omdat SfA wereldwijd op tal van aandachtsvelden ook praktische hulp genereert, melden zich maandelijks nieuwe sprekers voor deelname aan.
Treft u in deze deelnemerslijst niet de spreker aan die bij het thema van uw evenement past, neem dan contact met ons op.
Wij kunnen u dan bijna zeker goed verder helpen.

Het speciale SfA-boekingsplatform is momenteel in ontwikkeling.
Hier vindt u de tijdelijke website (NL/EN)
met meer informatie over het initiatief.

Vindt u Speakers for Awareness een Sympathiek initiatief?
Steun ons!
Wij kunnen uw hulp heel goed gebruiken!

Bent u zelf Spreker en wilt u meer informatie over een mogelijke deelname aan SfA? Stuur ons een berichtje.
Wij informeren u graag verder.

EarthDay vierde in 2020 zijn 50 jarig jubileum.
Bekijk hier de videobijdrage van enkele SfA-sprekers.

De Nederlandse zangeres Anouk bracht in april 2019
het prachtig inspirerende lied “It’s A New Day” uit
en droeg het op aan al diegenen ons de weg wijzen…
“This video is dedicated for The Ones leading the Way…..”
Wilt u Anouk voor een optreden boeken, neem dan contact met ons op!
(If you would like to book Anouk for a performance, please contact us!)

De aan SfA deelnemende sprekers zijn:

Ad van Wijk

Onderwerpen: Energie, Waterstof, Duurzaam ondernemen
Prof. dr. Ad van Wijk is duurzame energie-ondernemer en deeltijd Professor Future Energy Systems aan de TU Delft. Hij is mede-oprichter van het bedrijf Ecofys, waar hij tevens CEO was. Tegenwoordig richt hij zich op het onderzoeken en promoten van met name waterstof als duurzame energiedrager van de toekomst. Ad ontving vele belangrijke prijzen voor excellent ondernemerschap en stond in de Trouw Duurzame 100 op de 3e plaats (in 2009).

Alexander Rinnooy Kan

Onderwerpen: Economie, Bedrijfskunde
Alexander Rinnooy Kan is emeritus hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Balie, Manifesta en EYE. Sinds september 2013 bekleedt hij de rol van vice-voorzitter van de Worldconnectors.

Tevens was hij Eerste Kamerlid voor D66 en kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Velen kennen hem als voorzitter van VNO-NCW, Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Raad van Bestuur van de ING Groep.

Hij schreef diverse boeken en stelde het boek Na de quarantaine samen, een bespiegeling op de maatschappij na corona.

Alexander de Roo

Onderwerp: Basisinkomen
Drs. Alexander de Roo heeft al een gewichtige politieke carrière achter de rug. Tussen 1999 en 2004 zette hij zich als Europarlementariër in tegen geluidshinder, luchtverontreiniging en klimaatverandering. Alexander is al tientallen jaren een actief voorstander van het basisinkomen en sinds 2016 voorzitter van De Vereniging Basisinkomen.

André Faaij

Onderwerpen: Duurzame Energie en Energietransitie
Prof. dr. André Faaij (1969) is een expert op het gebied van duurzame energie, energietransitie, innovatie in energiesystemen en de biobased economy. Hij is wetenschappelijk directeur van ‘Energy Academy Europe’ en onderscheiden professor op het gebied van Energie Systeem Analyse. André is veelgevraagd deskundige op het gebied van energiebeleid in binnen -en buitenland.

Angelique van Hest

Onderwerpen: Human Potential Development
Angelique van Hest is een trainer en coach met een talent en passie om mensen te helpen om hun remmende patronen te laten zien, herkennen en doorbreken, hun kracht, inspiratie en passie naar boven te halen, ze te inspireren en ze verantwoordelijk en zelfbewust te maken.

Antoin Deul 

Onderwerpen: Dekoloniale Ecologie & Duurzaamheid, Water & Klimaat, Stem voor de Natuur
Antoin Deul werkte als expert en sustainability manager in het ontwerp van duurzame (water) kringlopen.  Nu onderzoekt hij hoe inheemse kennis over de natuur, andere manieren van weten en niet-westerse filosofie en ethiek kunnen helpen alternatieve klimaatrechtvaardige toekomsten te schetsen. Hij verweeft de samenhang tussen het koloniale verleden, klimaatcrisis en sociale kwesties.

Rabbijn Awraham Soetendorp

Onderwerpen: Positieve verandering, Vredesopbouw, Diversiteit, Religie, Ethiek 
Rabbijn Awraham Soetendorp is emeritus rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeenschap van Den Haag. Hij werd meermaals onderscheiden voor zijn inspanningen op het gebied van milieu, mensenrechten, interreligieuze verbinding en vredesopbouw. Hij is schrijver, spreker, mensenrechten- en milieuactivist en voorvechter van de wereldwijde burgermaatschappij.

Barbara Baarsma

Onderwerp: Economie en Financiën
Barbara Baarsma is doctor in de economie, hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Van 2008-2016 was zij directeur van het onafhankelijke adviesbureau SEO Economisch Onderzoek. Daarnaast is ze kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER). Ze is regelmatig te gast bij talkshows om te spreken over de veranderende economie.

 

Bas Eickhout

Onderwerpen: Klimaatwetenschap en Politiek
Drs. Bas Eickhout is een klimaatwetenschapper die de politiek inging. Bas is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. Bij de Europese verkiezingen van 2019 was hij lijsttrekker voor GroenLinks en de leider van de Europese Groenen. Daarnaast is Bas vice-fractievoorzitter en penningmeester van het ‘bureau’ van de Groene fractie, te vergelijken met het fractiebestuur in de Nederlandse politiek.

Bas de Leeuw

Onderwerpen: Duurzaamheid, Duurzame Ontwikkeling, Duurzaamheidsbewustzijn en Grondstofschaarste
Dr. Bas de Leeuw is directeur van het World Resources Forum (WRF) in Zwitserland, en een volledig lid van de Club van Rome. Bas was een senior staflid van het United van Nations Environment (UNEP) secretariaat van 1997 tot 2009. Hij is een ervaren manager en facilitator met een inspirerende leiderschapsstijl en ideeën. Hij heeft een passie voor verrassende communicatie.

Bas van Stokkom

Onderwerpen: pacificatie, publieke moraal en post-liberale politiek
Bas van Stokkom is socioloog en filosoof en werkt aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij verricht onderzoek op het grensvlak van criminologie, filosofie en politieke theorie. Zijn onderzoek richt zich op burgerschap, veiligheidszorg, straf, strafklimaat en conflictbemiddeling. Hij schreef onder meer Wat een hufter! Ergernis, lichtgeraaktheid en maatschappelijke verruwing (2010).

Daniël Poolen

Onderwerpen: Energietransitie en Circulaire Economie
Ir. Daniël Poolen is een duurzaamheidsonderzoeker voor energietransitie en circulaire economie bij RaboResearch en columnist bij OneWorld. Hij richt zich op ontwikkelingen op het gebied van de groene EU-taxonomie, energietransitie en circulaire economie, met vooral interesse in plasticvervuiling. Daarnaast was hij presentator en journalist voor duurzame televisieprogramma’s bij de NPO.

Dirk de Wachter

Onderwerp: Persoonlijk Welzijn
Dirk De Wachter is als psychiater-psychotherapeut verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum in Leuven. Als psychiater is hij een ‘verdrietdokter’. Mensen komen bij hem als ze een gemis ervaren, een tekort, een probleem. “De meest wezenlijke verbindingen tussen mensen komen op lastige momenten, als het minder goed gaat. We krijgen een band met elkaar op de momenten dat het belangrijk is dat we in elkaars aanwezigheid zijn en iemand hebben die naar ons luistert”, aldus De Wachter.

Do Janne Vermeulen

Onderwerp: Duurzaam Ontwerpen en Bouwen
Do Janne Vermeulen van Team_V, ontwierp een van de hoogste houten-hybride gebouwen ter wereld, het 73 meter hoge woongebouw HAUT in Amsterdam, momenteel in aanbouw. Ze is ook de architect van het gerenoveerde hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven. Dit prijswinnende project  is uitgeroepen tot het meest duurzame gerenoveerde gebouw ter wereld.

Eric Seleky

Onderwerpen: Cultuur, Inclusiviteit en Jongeren
Eric Seleky is communicatie-expert en heeft zijn kennis en ervaring opgedaan in de culturele en publieke sector. Zo adviseerde hij musea op gebied van diversiteit, inclusiviteit en jongerenmarketing. In 2017 startte hij bij de Plastic Soup Foundation. Tegenwoordig is Eric als communicatiemanager verbonden aan Stichting NDSM-werf, waar  zijn passie voor kunst en cultuur samenkomen.

 

Erik Stronk

Onderwerpen: Duurzame energie en Leiderschap
Erik Stronk is de pragmatische CEO van Ennatuurlijk B.V., een onafhankelijk duurzaam energiebedrijf. Hij heeft uitgebreide ervaring in de telecom-, IT- en energiesector en in gebieden als branding, marketing, communicatie, technologie en sales. Hij krijgt mensen in beweging en maakt een werkelijke impact bij mensen, teams en organisaties.

Harm Edens

Onderwerpen: Duurzaamheid en Natuur
Harm Edens, bekend tv- en radiopresentator, is een veelzijdige, bevlogen en vermakelijke dagvoorzitter en gespreksleider. Hij maakt graag oprechte verbinding met zijn publiek en gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Met de nodige humor en scherpe opmerkingen blijft hij toch in vol contact met zijn gesprekspartner. Inhoudelijk is hij zowel goed thuis in televisiemaken als in natuur en duurzaamheid.

Geert van Rumund

Onderwerpen: Bestuur en Samenleving
Geert van Rumund, politicus en vanaf in 2005 burgemeester van Wageningen. Vooral bekend door zijn inzet voor een plaatselijke vluchteling en de viering van vrijheid. Ook door de ‘tafel van W’, aan tafel samen  eten en praten over thema’s die de stad bezig houden, en zo voor verbinding zorgen.  Wie een bespiegeling wil over het publieke bestuur in Nederland, is bij Geert aan het goede adres.

Gert-Jan Gruter

Onderwerpen: Duurzame plastics en duurzaam plastic gebruik en circulariteit van materialen
Prof. dr. Gert-Jan Gruter (1963) is een expert op het gebied van duurzame plastics, de bio-based materialen transitie en (chemische) recycling van kunststoffen. Gert-Jan is CTO van Avantium en hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry aan de Universiteit van Amsterdam waar hij werkt aan nieuwe bio-based polyesters, biodegradeerbare kunststoffen en consumenten gedrag.

Henry Mentink

Onderwerpen: Zaken doen in de Nieuwe Tijd
Een bedrijfsplan met een tweevoudig verdienmodel. Een bedrijf opzetten zonder bank en aandeelhouders. “Relaties gaan voor de baten uit” en dan nooit meer failliet gaan. Naast zaken doen gaat het hem ook voor wonen en zorg voor de Aarde en is voorzitter van het ‘ecodorpen netwerk’ en het Veerhuis te Varik. Ambitie:  de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst  zetten.

Heske Verburg

Onderwerpen: Verduurzaming van Productieketens
Heske Verburg is de bevlogen directeur van Solidaridad Europa, die zich richt op verduurzaming van productieketens. Heske heeft een stevige dosis kennis en ervaring. Ze startte bij ORMIT, bureau voor talent en leiderschap en werkte vervolgens 10 jaar bij UNICEF .  Sinds 2016 leidt ze Solidaridad Europe.

Hilde Latour

Onderwerpen: Basisinkomen, Armoede en Technologie
Hilde Latour is oprichter van WiseCoLab, een internationaal netwerk van individuen en organisaties dat nieuwe technologieën wil inzetten voor het algemeen belang. Haar missie is om de wereld volledig vrij te maken van armoede – door een basisinkomen voor iedereen – een simpele oplossing voor een complex probleem. In haar presentaties combineert ze expertise en vindingrijkheid met durf en humor.

Henriëtta Joosten

Onderwerpen: Publieke sfeer, Hoger onderwijs en Financiële ethiek
Prof. dr. Henriëtta Joosten is praktisch filosoof en nieuwsgierig bedrijfskundige. Ze werkt als associate lector Financial Ethics aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. De transitie naar een circulaire economie, de voortdenderende inzet van technologie. In een vrije samenleving kan ieder meespreken over de vraag wat voor samenleving we aan het creëren zijn.  Wat vergt dit van (de opleiding van) de professionals? Lees hier haar Essay (juni 2021) : ‘Transformatie als publiek vraagstuk’.

Jac Hielema

Onderwerpen: Armoede-rijkdomkloof, Samenlevingsvraagstuk over Grondbezit
Jac studeerde Tropische Cultuurtechniek in Wageningen. De kloof tussen rijkdom en armoede is voor hem een systeemprobleem, dat wil zeggen als een vraagstuk dat alleen opgelost kan worden als de uitwisseling en toewijzing van de productiemiddelen grond, arbeid en kapitaal voortaan fundamenteel anders worden georganiseerd. Dat vraagt ook om een andere manier van denken. In zijn lezingen schept Jac helderheid en biedt hij perspectief met betrekking tot complexe samenlevingsvraagstukken.

Jan van de Venis

Onderwerpen: Mensenrechten en Duurzame ontwikkeling, Rights of Nature, Toekomstige Generaties en Natuurlijk Leiderschap
Mr. Jan van de Venis is advocaat en eigenaar van het advocatenkantoor JustLaw. Jan is ook voorzitter van het bestuur van Stand Up For Your Rights, De Duurzame Week, Nationaal Park Duinen van Texel en The Crowd Versus en lid van het bestuur van FossielVrijNL. Hij is tevens Worldconnector, gastdocent, keynote speaker, auteur, adviseur, actievoerder en natuurliefhebber.

John Ganzi

Onderwerpen: Duurzaam Bankieren en Schone Energie
John Ganzi, een van de oprichters van duurzaam bankieren en hielp bij het eerste handvest voor duurzaam bankieren van de VN voor Rio in 1992. Hij leidde een NGO voor hernieuwbare energie en een adviesbureau dat samenwerkte met alle grote regionale ontwikkelingsbanken.  Momenteel doceert hij Milieu & Beleid en Klimaatverandering aan de Universiteit van Amsterdam.

Jojo Metha

Onderwerpen: Ecocide
Drs. Jojo Metha is activiste, onderzoeker en bestuurs-voorzitter van Stichting Stop Ecocide. De stichting zet zich in om een nieuw juridisch kader mogelijk maken om de Aarde en al haar huidige en toekomstige bewoners te beschermen middels het internationaal strafrecht. Hiermee zet ze het werk van Polly Higgins voort, een bekend en geliefd advocate wier levensmissie het beschermen van de Aarde was door middel van het recht. Hier een oproep van Jojo, die zij samen met andere SfA-sprekers deed ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van Earth Day.

Joris Lohman

Onderwerp: Voedseltransitie
Joris Lohman (1986) is politicoloog en mede-directeur van Food Hub, het onderwijsbureau voor landbouw en voedsel in een veranderende wereld. Hij wordt gedreven door zowel de de theorie achter ‘de voedseltransitie’, die hij kraakhelder kan uitleggen, als de praktijk ervan. Joris werkt met boeren, bedrijven en overheden samen om die transitie te versnellen. Daarnaast geeft hij les aan jonge voedselveranderaars én laat hij geen mogelijkheid onbenut om Sicco Mansholt aan te halen.

Josette Dijkhuizen

Onderwerpen: vrouwen en ondernemen, soms tegen de stroom in
Josette Dijkhuizen is wetenschapper en ondernemersadviseur bij uitstek. Ze combineert in haar activiteiten de wetenschap met de praktijk van ondernemerschap. Dit leidde tot diverse boeken en inspirerende projecten, workshops en presentaties. Ze was eerder VN Vrouwenvertegenwoordiger en als oprichter van Stichting Krachtbedrijf begeleidt  overlevers van geweld naar een eigen bedrijf. Onlangs is ze gestart met Women4Women om vrouwelijke ondernemers over de wereld te verbinden.

 

Lena Hartog

Sociaal ondernemer
Lena Hartog is sociaal ondernemer met een activistische insteek. Ze wil de wereld bewust maken van de klimaatcrisis en mensen helpen om samen in actie te komen. Momenteel doet ze dat als directeur van CollAction, een kleine NGO met een actieve internationale community van vrijwilligers en ambassadeurs. Eerder organiseerde Lena een zeilende denktank voor 36 jongeren en  de campagne, Sail to the COP25. Aan boord vormden ze een denktank over de toekomst van de reisindustrie.

Lex Hoefsloot

Onderwerpen: Lightyear One, Innovatie, Duurzaam ondernemen
Lex Hoefsloot is de CEO en mede-oprichter van Lightyear One, een Nederlandse start-up die medio 2019 het prototype van de eerste elektrische zonne-auto heeft gepresenteerd.  Hij kan krachtig spreken over zijn ervaringen, uitdagingen en successen als jonge technologie entrepreneur. Lex is een optimistische en innovatieve geest die een voorbeeld is voor een hele generatie (duurzaamheids)ondernemers.

Madeleen Helmer

Onderwerpen: Klimaat en Klimaatadaptatie
Madeleen Helmer werkt ruim 30 jaar aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering. Eerst met de kleine eilandstaten, daarna als oprichter van het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum en de laatste jaren als projectleider klimaatadaptatie bij Klimaatverbond Nederland. Vroeg als één van de eersten aandacht voor  de gevolgen van extreem weer voor de meest kwetsbare mensen. Vol energie om  nieuwe programma’s en strategieën te verzinnen om er het beste van te maken.

Melanie Rieback

Onderwerpen: ICT, Digitale burgerrechten en Ethiek
Dr. Melanie Rieback, zette een innovatief bedrijfsmodel op waarmee ze wereldwijd de gevestigde orde binnen de ICT-sector wil opschudden. Dit is ’s werelds eerste non-profit adviesbureau voor computerveiligheid. Van de winst wordt 90 % afgedragen aan een stichting voor vernieuwende projecten voor digitale burgerrechten en ethiek. Ze wordt beschouwd als een van de vijftig meest inspirerende en innoverende vrouwen in de tech.

Maurits Groen

Onderwerpen: Duurzaam ondernemen, Productontwikkeling en Communicatie
Maurits Groen is toonaangevend ondernemer en communicatieadviseur op het gebied van milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Hij heeft diverse bedrijven en stichtingen opgericht die bijdragen aan een duurzame wereld. Daarnaast helpt Maurits uiteenlopende partijen op het gebied van duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Olivier de Gruijter

Onderwerpen: Duurzaam Industrieel Ontwerpen
Olivier de Gruijter is TU-alumnus en de bedenker van een revolutionair zelfreinigend en betaalbaar waterfilter voor jerrycans: de Jerry. Het systeem bevat drie filters die chemicaliën, vuil en 99,99 procent van de bacteriën en parasieten uit het water verwijderen. Hij ontving in 2019 de Nederlandse James Dyson Award voor zijn uitvinding. In 2015 geleden studeerde Olivier cum laude af in Industrieel Ontwerp op zijn waterfilter voor ontwikkelingslanden.

Pascal Tan

Onderwerpen: Jongeren en Bewustwording over milieu- en energiezaken
Pascal Tan heeft in de afgelopen jaren naam een flinke naam gebouwd als acteur en presentator. Pascal weet als geen ander kinderen te boeien en heeft het talent om ingewikkelde onderwerpen op een behapbare manier bij kinderen binnen te laten komen. Eerder ging hij mee met een studiereis van Green Cross Nederland naar het getroffen nucleaire rampgebied in Fukushima, Japan. Kijk hier naar de gemaakte uitzending.

Peer de Rijk

Onderwerpen: Anti-kernenergie, Schone en Veilige Energie
Peer de Rijk is activist in hart en nieren en zet zich sinds 1980 al in tegen kernenergie en voor schone en veilige energie. Hij is een strategisch denker en doener die gelooft in de kracht van mensen om verandering tot stand te brengen. Van 1998 tot 2019 werkte hij bij WISE, een mondiaal opererende antikernenergie organisatie.

Peter Scheer

Onderwerpen: Duurzaam ondernemen, Drinkwater uit Afvalwater
Peter Scheer is de ontwikkelaar van de Semilla Sanitation Hubs, modules die op basis van ruimtevaarttechnologie sanitair afvalwater omzetter naar schoon drinkwater. Zijn specialiteiten zijn: interim-management, onderzoek (haalbaarheidsstudies), business development, city farming, vertical farming, sanitatie, decentrale afvalwaterbehandeling en eerste hulp-voorziening.

Qader Shafiq

Onderwerpen: Afghanistan, Diversiteit en Duurzaamheid
Qader Shafiq, dichter en columnist, en tevens directeur van Bureau Wijland. Dit bureau zet zich in voor diversiteit en duurzaamheid. Qader werkt mee aan verschillende projecten rondom diversiteit, duurzaamheid, energiebesparing en mensenrechtenverdedigers. Hij werd in 2019 uitgeroepen tot Nijmegenaar van het jaar. Deze titel heeft hij te danken aan zijn eindeloze inzet als verbinder tussen mensen in de maatschappij.

Reinier de Nooij

Onderwerpen: Duurzaamheid, MVO en Duurzaam Inkopen
Dr. Reinier de Nooij is de bevlogen oprichter van Optimal Planet. Hij helpt organisaties te verduurzamen met behulp van de ‘Optimal Scan’. Reinier heeft zeer uitgebreide kennis van verschillende duurzaamheidsbenaderingen en weet diverse modellen (o.a. de ABCD-methode van The Natural Step) op werkbare wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk van uw organisatie.

Roderik van de Wal

Onderwerpen: Zeespiegelstijging en Klimaatverandering
Roderik van de Wal is hoogleraar zeespiegelstijging en gevolgen voor de kust aan de Universiteit Utrecht. Hij bestudeert de gevolgen van klimaatveranderingen voor het ijs op aarde en is betrokken geweest de rapporten van het IPPC (ten grondslag aan het Parijs akkoord). Hij doceert op het gebied van klimaatverandering in het geologische verleden en de nabije toekomst. Het onderzoek richt zich op de bijdrage van de ijskappen aan zeespiegelstijging en de veranderingen in overstromingsrisico’s.

Roeland Lelieveld

Onderwerpen: Holistisch Landschapsherstel, Droge tropen, Opbouwen Duurzame Economie en Natuurinclusief
Niet vertellen, maar doen en laten zien! Het motto van Roeland Lelieveld. In 2005 (toen 19 jaar) zette hij zijn spaargeld opzij om landdegradatie en verwoestijning in Kenia tegen te gaan door het planten van bomen. In 2010 zijn de eerste bomen geplant. Nu zijn dat er meer dan 40.000, met 100 aangesloten boeren. De impact op de omgeving is enorm en Africa Wood Grow is hier niet meer weg te denken. Zijn verhaal werkt aanstekelijk en geeft hoop en zicht op een gezonde leefbare aarde.

Rogier Elshout

Interactief Dagvoorzitter, Presentator en Debatleider
Drs. Rogier Elshout helpt programma’s te ontwikkelen voor uw evenement die doelgericht zijn, conventies doorbreken en interactie met het publiek opzoeken. Het debat gaat in volle vaart door zijn energie en iedereen doet mee door zijn enthousiasme. Rogier helpt u om uw debat of congres conceptueel en praktisch vorm te geven. Met creativiteit, humor, durf en frisse energie.

Ronald Beuk

Onderwerpen: Economische Transitie
Ronald Beuk neemt je in vogelvlucht mee in een reis vanaf zijn eigen oorsprong naar Generous Minds vandaag en een doorzicht naar de wereldwijde beweging in wording. Waarin persoonlijke levenslessen, zakelijk inzichten en overtuigingen worden gedeeld; het fundament van Generous Minds baanbrekende organisatie- en businessmodel. Dat afrekent met het ‘oude systeem’ van zakendoen en als enige doel stelt om de waarde blijvend terug te geven aan de wereld.

Ruud Veltenaar

Onderwerpen: Duurzaamheid, Megatrends, Innovatief Ondernemerschap en Leiderschap
Ruud Veltenaar is één van Nederlands meest gevraagde en gewaardeerde sprekers. Een ding is zeker bij Ruud: je verlaat de zaal als een ander (en beter!) mens dan toen je binnenkwam. Hij breekt door je barrières heen en overweldigt je met je zijn schijnbaar onuitputtelijke kennis en unieke stijl. Uiteraard wél met een geïnspireerde boodschap over een betere wereld.

Sjaak Bral

Dagvoorzitter, Cabaretier en Schrijver
Sjaak Bral (1963) bezit als geen ander het talent om met veel humor een serieuze boodschap over te brengen. Een talent dat hem tot een veelgevraagde conferencier in het bedrijfsleven maakt. Hij treedt op tijdens congressen, seminars en bij specifieke bijeenkomsten. Zijn conference is scherpzinnig, trefzeker en op maat gesneden. In  april 2020 presenteerde hij tijdens de coronacrisis vanuit Hotel Corona in Den Haag Het Haags Dictee 2020, in samenwerking met het Algemeen Dagblad.

Stephan Bredewold

Onderwerpen: Waterstof, Mobiliteit en Duurzaam Ondernemen
Stephan Bredeworld is één van de initiatiefnemers van Fountain Fuel. Hij verwacht dat waterstof wereldwijd één van de belangrijkste brandstoffen wordt voor mobiliteit. Met Fountain Fuel is hij daarom gestart met de voorbereiding voor het openen van waterstoftankstations bij belangrijke hoofdverbindingen.

Theo Brand

Onderwerpen: Religie en Politiek, Identiteit en Maatschappij en Verbinden van Verschillen
Theo Brand is politicoloog, journalist en publicist. Hij is onder meer werkzaam als eindredacteur voor www.nieuwwij.nl, een spraakmakend online platform met als motto ‘Verbind de verschillen’. Levensbeschouwing, religie en politiek zijn thema’s waarover hij graag zijn gedachten laat gaan. In onze mondiale samenleving kunnen identiteit en religie obstakels zijn. Maar het wegdrukken van identiteit en religie biedt volgens hem geen oplossing; wel een nieuwe kijk die leidt tot verbinding en maatschappelijke vernieuwing.

Tim Boekhout van Solinge

Onderwerpen: Ontbossing en Ecologische Misdaden (Ecocide)
Dr. Tim Boekhout van Solinge is een internationaal vermaard onderzoeker, ‘groene’ criminoloog en consultant op het gebied van milieu- en ecologische misdaad. De resultaten van zijn onderzoeken gaan voornamelijk over ontbossing (voor de mijn- en agri-industrie), illegale bomenkap en houtsmokkel (in de Amazone). Hij is een leider in zijn gebied en heeft diepe ervaring in het veld, die hij op overtuigende overbrengt op zijn publiek.

Thomas Rau

Onderwerpen: Innovatie, Circulaire Economie en Deeleconomie
Thomas Rau, in 2013 architect van het jaar, creëerde 140 innovatieve gebouwen op gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Zijn innovatieve ideeën, zoals ‘Licht als Service’ en ‘Gebouwen als Grondstoffenbank’ worden steeds vaker toegepast. Zijn concept ‘Bodemwende’, waarbij de waarde van de grond onder de woning wordt ingezet als onderpand voor een verduurzamings-financiering, wordt door 4 gemeenten uitgewerkt.

Tiokasin Ghosthorse

Onderwerpen: Ecologie, Globalisering, Inheems Perspectief, Landrechten en Moeder Aarde
Tiokasin Ghosthorse is een activist voor de rechten van de inheemse bevolking. Hij is een inspirerend spreker, Nobelprijs-genomineerde, talkshowgastheer en muzikant die zich inzet voor een hernieuwde en gelijkwaardige relatie tussen mens en Moeder Aarde. Hij is lid van de Cheyenne River Lakota Nation in Zuid-Dakota, Verenigde Staten.

Tony Bosma

Onderwerpen: Toekomst, Innovatie, Anders denken, Inspiratie

Tony Bosma (1973) is een vooraanstaande Nederlandse futurist. Op veel verschillende thema’s doet hij gedegen onderzoek naar toekomstige trends en ontwikkelingen. Zo schreef hij rapporten over de toekomst van werk, zorg, veiligheid, technologie en economie en adviseert organisaties over toekomstige trends en ontwikkelingen. Tony Bosma schetst geen utopische technologie gedreven vergezichten.  Zijn lezingen zijn op maat gesneden, confronterend, inspirerend en multimediaal. Tony Bosma zorgt ervoor dat u nooit meer op dezelfde manier naar de wereld kijkt.

Willem Ferwerda

Onderwerpen: Landschapsherstel, Biodiversiteit, (Regeneratieve) Landbouw en Duurzaamheid
Willem H. Ferwerda is natuurbeschermer, tropisch ecoloog, systeemdenker en -doener. Hij ontwikkelde het 4 Returns framework en is oprichter en CEO van Commonland, een organisatie die wereldwijd actief is in het herstellen en duurzaam ontwikkelen van gedegradeerde landschappen. Ook adviseert hij bij internationale organisaties (o.a. IUCN) op het gebied van natuur, biodiversiteit, landbouw en duurzaamheid.

Willem van Genugten

Onderwerpen: Internationaal Recht en Rechten van de Mens
Willem van Genugten was hoogleraar in Tilburg, Nijmegen en Minneapolis (VS). Op dit moment is hij deeltijdhoogleraar Internationaal recht in Zuid-Afrika en bestuursvoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Internationaal Recht. Voor zijn werk ontving hij een aantal prijzen, waaronder een Zuid-Afrikaans eredoctoraat (2012). Huidige specialisaties: bedrijven en rechten van de mens, rechten van inheemse volken, internationaal strafrecht, wisselwerking internationaal recht-internationale politiek.

Wyger Wentholt

Duurzame Textiel-, Mode- en Kledingindustrie en Arbeidsrechten
Wyger Wentholt is al jaren activistisch bezig op de thema’s mensenrechten, noodhulp en duurzame economische ontwikkeling. Hij werkt voor de Nederlandse afdeling van de Schone Kleren Campagne, een internationale beweging die zich inzet voor betere werk- en leefomstandigheden in de wereldwijde kledingindustrie.

Bekijk de impactprojecten van SfA

De honoraria van de sprekers van SfA worden volledig als gift verdeeld aan wat wij ‘impactprojecten’ noemen van o.a. NGO’s, stichtingen en organisaties die werken aan de transitie naar een duurzame wereld.

Samen naar een duurzame samenleving

info@gcnl.nl

Rosa Luxemburgstraat 10
6663 LB Lent/Nijmegen
Nederland

040 7878787