Organisatie

Oprichting Green Cross International in Den Haag in 1993

Blogpost 26/06/19

Green Cross International is opgericht door Michail Gorbatsjov, voormalig president van de Sovjet Unie en ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990. Gorbatsjov sprak tijdens zijn ambt herhaaldelijk over de onderlinge verbondenheid van bedreigingen voor de aarde en al haar bewoners, gevormd door nucleaire- en chemische bewapening, niet-duurzame ontwikkelingen en door de mens veroorzaakte aftakeling van ons eco-systeem. Op 19 januari 1990, tijdens een toespraak tot het Wereldforum in Moskou, stelde Gorbatsjov voor om een internationaal Groen Kruis te creëren dat hulp biedt aan staten in ecologische problemen. Hij pleitte voor een wereldwijde organisatie die het medische nood responsmodel van het Internationale Rode Kruis zou toepassen op ecologische kwesties en oplossingen zou bewerkstelligen voor milieuproblemen die de nationale grenzen overstijgen.

Op 6 juni 1992 deden de afgevaardigden van de civiele samenleving in Rio Earth Summit een beroep op Michail Gorbatsjov om Green Cross International (GCI) te creëren. Tegelijkertijd richtte parlementariër Roland Wiederkehr van de Zwitserse nationale raad een “World Green Cross” op met hetzelfde doel. De organisaties fuseerden in 1993 en vormden sindsdien GCI. De organisatie werd formeel gelanceerd op 18 april 1993 in Kyoto (Japan). In het voorjaar van 1994 werd GCI uitgebreid met 5 landenorganisaties (Rusland, VS, Japan, Zwitserland en Nederland) in het Vredespaleis in Den Haag.

De Derde Gouden Plant

Huub-Gorbatsjov-Derde Gouden Plant

Het kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas heeft ter viering en verzegeling van de oprichting van GCI het prachtige kunstwerk ‘The 3d Golden Plant of The Acre of Peace 1993: The Unifying Spiritual Field of the World’ aangeboden (zie bovenstaande foto). Bekijk hier het Unifying Field project van de kunstenaars.

GC INT oprichting 2

Het Vredepaleis in Den Haag gevuld met prominente aanwezigen tijdens de oprichting van GCI

Samen naar een duurzame samenleving

info@gcnl.nl

Rosa Luxemburgstraat 10
6663 LB Lent/Nijmegen
Nederland

040 7878787