Aandacht in de media

Nijmeegse wereldverbeteraar

Blogpost 31-10-2019 

Deze blog is een interview van Erik Janssen met onze directeur Mark Lambregts op 9 oktober 2019, gepubliceerd in de Nijmeegse Stadskrant.

Michail Gorbatsjov speelde een cruciale rol in het beëindigen van de Koude Oorlog, maar de voormalig leider van de Sovjet-Unie deed meer om de wereldvrede dichterbij te krijgen. In 1993 richtte hij in Den Haag met hulp van toenmalig premier Ruud Lubbers milieuorganisatie Green Cross International op, bedoeld om landen te helpen met ecologische problemen. Een jaar later startte rabbijn Awraham Soetendorp de Nederlandse afdeling, twaalf jaar later stapte Mark Lambregts aan boord. Deze bevlogen Nijmegenaar gooit zijn ziel en zaligheid in het vechten voor een betere wereld. „We zijn een diersoort dat zijn eigen graf aan het graven is.”

Een lift aan rabbijn Awraham Soetendorp veranderde het leven van Mark Lambregts. De rabbijn had in Eindhoven een lezing gegeven over het Earth Charter, een fundamenteel document dat de mensheid een antwoord wil geven op alle problemen van deze tijd. Lambregts was een van de jongste toehoorders. „Dat document sloeg bij mij in als een bom,” vertelt Lambregts enthousiast. „De rabbijn opende mijn ogen. Bijvoorbeeld hoe armoede verbonden is aan onze Westerse manier van leven. Het gesprek gaf mij duidelijkheid en richting en legde de bal bij mij. Wat kun jij bijdragen aan een betere wereld?” De twee hielden contact en enkele weken later belde de rabbijn met de vraag of Lambregts wel eens van Green Cross had gehoord. Dat was niet het geval, maar Lambregts ging direct op onderzoek uit. „Toen ik zag dat Gorbatsjov, een ex-communist nota bene, een milieuclub was begonnen, emotioneerde mij dat.” Lambregts sloot zich meteen aan bij de Nederlandse tak en is er nooit meer weggegaan.

Het ontwikkelen van Green Cross Nederland bleek nog niet mee te vallen. „Met een kleine groep mensen zijn je middelen en mogelijkheden beperkt. Dat heb ik zwaar onderschat. Evenementen organiseren is een enorme klus en ik heb vaak genoeg eigen geld in de organisatie gestoken,” bekent Lambregts. Dat veranderde een paar jaar geleden. Lambregts kwam in contact met duurzaam ondernemer Robert Jan Nieland. „Die man raakte mij, we hadden een enorme klik.” Nieland bracht financiële middelen mee en dat zorgde ervoor dat de organisatie kon opschalen. De website werd vernieuwd, een ruim kantoor werd gevonden in het gebouw van De Lindenberg en Green Cross ging meer acties opzetten. Zo gaf een Japanse delegatie lezingen over de nucleaire ramp in Fukushima op twee universiteiten en gaf het een presentatie voor alle politieke partijen in het gebouw van de Tweede Kamer. Ook organiseerde Green Cross evenementen in Eindhoven voor publiek en bedrijfsleven over duurzaamheid.

Het grote publiek
Green Cross Nederland zet in op bewustwording en verbinding. „We zijn in oorlog met onwetendheid. Al die mensen om ons heen die hun leven leiden zonder te weten dat het systeem waarin we leven destructief is,’’ zegt Lambregts fel. „Maar hoe bereik je die mensen? Wij streven ernaar om mensen mee te krijgen op een uitnodigende manier, zonder druk, maar met goede en soms ludieke acties. We doen het nu zo, maar het kan ook zo, leg ik dan uit.” Dat is de enige manier om duurzame en sociaal rechtvaardige vrede een stukje dichterbij kunnen brengen, vindt Lambregts. Hij is ervan overtuigd dat de mensheid de groeiende sociale en milieuproblemen van deze tijd aankan, als mensen de samenhang tussen deze problemen begrijpen.

De organisatie wil nu naar het grote publiek. In het verleden zocht Green Cross Nederland naar projecten die ze belangrijk vond, om daar sponsoren zoals overheden en het bedrijfsleven bij te zoeken. „Nu willen we ook donateurs gaan werven. Dat betekent dat we ons moeten gaan waarmaken. Donaties vereisen natuurlijk wederkerigheid”, aldus Lambregts.

Reputatie
De internationale organisatie bestaat uit zevenentwintig landensecties, die sterk in omvang variëren. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zwitserland en is nauw verbonden met de Zwitserse sectie. Berichten in de Zwitserse pers brachten het hoofdkantoor negatief in het nieuws. Financiële problemen, onverantwoord hoge uitgaven van het hoofdbestuur en een vreemde directeurswissel zetten de reputatie van Green Cross op het spel. „Ik weet het,’’ verzucht Lambregts. „Dat is ook niet goed. Het internationale bestuur ontwikkelt nu eenmaal geen activiteiten. Dat komt allemaal vanuit de landensecties. Die moeten zelf hun broek ophouden en jaarlijks een percentage afdragen aan de overkoepelende internationale organisatie.” Dat is precies het onderwerp van een onderzoek dat loopt. De centrale vraag daarin luidt: hoe kan de internationale organisatie activiteiten en middelen ontwikkelen, zodat deze vervolgens over de landensecties kunnen worden verdeeld? „Namens Nederland is ons bestuurslid Robert Jan Nieland daarmee bezig. Ik houd me daar verre van,” zegt Lambregts.

Kaartenbak
Hij wordt weer enthousiast als hij over de nieuwste projecten praat, zoals Green Cross Mobility, een elektrisch deelautosysteem dat in Nijmegen is gestart, maar nog dit jaar landelijk wordt uitgerold. Ook het project Speakers for Awareness ligt Lambregts na aan het hart. „Ik kreeg het idee om een kaartenbak van sprekers op te zetten met allemaal topnamen, en die hun vergoeding volledig afstaan aan een ideëel project of aan een goed doel. De sprekerswereld is een grote markt waar alleen al in Nederland tientallen miljoenen in omgaan. Dit geld wordt voornamelijk door commerciële partijen verdiend. Wij willen sprekers aanbieden die een licht werpen op ecologische, sociale en economische duurzaamheid. De honoraria van de sprekers worden als gift verdeeld over wat wij impactprojecten noemen van organisaties die werken aan de transitie naar een duurzame wereld.” Lambregts vervolgt: „Het enige wat wij ervoor terugvragen is dat de organisatie die een spreker boekt, onze naamsbekendheid bij hun bezoekers, leden of sympathisanten vergroot en informatie geeft over het project waar de vergoeding naar toe gaat. En omdat we begrijpen dat voor veel sprekers lezingen hun inkomstenbron vormen, maximeren we het op drie lezingen per jaar. Inmiddels hebben ruim dertig sprekers toegezegd, daaronder bekende namen zoals Jan Terlouw, Harm Edens en Désanne van Brederode. We verwachten eind 2019 met vijftig Nederlandse topsprekers te starten.”

auteur: Erik Janssen

 

Green-Cross-Mark-Lambregts-2

Mark Lambregts is de drijvende kracht achter milieuorganisatie Green Cross Nederland (foto Judith Linders).

Samen naar een duurzame samenleving

info@gcnl.nl

Rosa Luxemburgstraat 10
6663 LB Lent/Nijmegen
Nederland

040 7878787